Fjällräven – det klassiska märket

Vandring och friluftsliv har alltid varit en del av den svenska kulturen. Sedan Fjällräven utvecklade sina första ryggsäckar på 1960- talet har det varit ett av de viktigaste märkena för svenska friluftsintresserade. Nu har vissa av Fjällrävens produkter en kultstämpel, exempelvis ryggsäcken Kånken som alla svenskar känner igen. Fjällräven står för funktionella kläder som passar för utomhusbruk året runt. De har både modeller i klassiska material som vaxad bomull samt moderna funktionsplagg i Gore-Tex. Modellerna på plaggen finns också i två olika stilar, de tidlösa klassikerna och moderna plagg mer lämpade för vardagsbruk.

Fjällräven har tält för camping under såväl sommar som vinter

Fjällräven med svenskarna i skogen i 60 år

Det var Åke Norlin som på 1950-talet designade den första ryggsäcksramen som sedan kom att bli starten för företaget. Fjällräven startade i Örnsköldsvik 1960 och har sedan dess varit ett av de viktigaste märkena för svenskar som lever ett aktivt liv i naturen. Från att endast ha haft ryggsäckar har de nu ett brett sortiment med allt från kläder för dam, herr och barn till utrustning för vandring och skidåkning. De tillverkar också tält och sovsäckar för övernattningar ute under såväl sommar som vinter.

Det speciella med företaget från Örnsköldsvik är att de har behållit sitt klassiska snitt och sina färger även i nya stilar som har moderna material. Det fjällräven då erbjuder är den nyaste teknologin i plagg som håller väta ute och ändå andas. Detta utan att de ser ut som vanliga friluftsplagg med grälla färger och många remmar och detaljer. Istället arbetar man med en mer nedtonad stil och jordiga färger. Detta ger en känsla av – tillbaka till naturen – men i en modern tappning.

Den urbana fjällräven

I takt med att det har blivit mer populärt med friluftsliv har det också blivit vanligare att använda funktionella plagg i stadsmiljö. Fjällräven har som många andra märken hakat på den trenden och de har en rad kläder som är avsedda för människor som trivs i naturen och vill ha praktiska plagg även i stan. Det är ryggsäckar och plagg med en ren och enkel design i funktionella material som ger en känsla från naturen men som har moderna detaljer, t.e.x. datorfack i ryggsäcken.

Det mest klassiska av dessa plagg som används mer i stan än på fjället är ryggsäcken Kånken. Den har genom åren presenterats i många olika färger för att följa det som ligger i tiden; men den har hela tiden behållit sin tidlösa design. I grunden är det samma ryggsäck som säljs nu som för 50 år sedan, då endast mycket små förändringar har gjorts. Ett exempel på den urbana fjällräven är serien Everyday Outdoor som beskrivs som plagg som kan användas i vardagen mellan arbete, fritid och natur.

Fjällräven i stan och på fjället

Det klassiska märket från Örnsköldsvik har tillverkat produkter i över 60 år för svenskar som vistas i naturen. Bilden av fjällräven har två sidor. Det står å ena sidan för det självklara valet för många då man vill ha friluftskläder av hög kvalitet. Tält, sovsäckar och plagg för vandring. Å andra sidan är det ett kultmärke för miljömedvetna storstadsbor med klassiska modeller såsom ryggsäcken Kånken eller stora dunjackor. Fjällrävens produkter är oftast avsedda för fjället; men i de flesta fall kommer de aldrig att lämna stan.