Rejäla kläder för en aktiv livsstil

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Oavsett vad det är för årstid måste du vara förberedd på att vädret kan ställa till med problem, speciellt om du har en aktiv livsstil och är utomhus under stora delar av din fritid. Det behöver däremot inte vara särskilt svårt att klä sig ordentligt för äventyr och utflykter, så länge du följer en del enkla principer. Resten av texten tar upp en del av dessa principer så att du har grunderna på plats när du ska välja kläder för dina aktiviteter.

Kläder för den aktiva individen

Kläder för sport och idrott

Om du är en idrottare eller utövar sportaktiviteter regelbundet vet du säkert redan hur viktigt det är att ha rätt utrustning och kläder till varje pass. Ta till exempel en sådan grundläggande sak som skorna. Vad för underlag ska du idrotta på? Är det grus, gräs, sand eller terräng? Här gäller det att välja skor som håller fotleder stabila. Du måste även tänka på hur skon fäster vid underlaget. Det krävs helt olika typer av skor för mjuka underlag än vad det gör för hårda underlag, som asfalt eller grus.

En annan viktig aspekt när du väljer ut kläder för sportaktiviteter är rörligheten och flexibiliteten när du håller igång. Du ska kunna röra dig helt obehindrat oavsett om du slår ett golfslag, klättrar på en vägg eller orienterar i skogen. Satsa på luftiga och välsittande plagg med stretch i både sömmar och i själva materialet. Plagg som sitter åt och sömmar som skaver är en onödig distraktion som tar bort fokus från din aktivitet. Du ska givetvis välja dina plagg så att de passar ditt lokala klimat, som exempelvis vattenavvisande ytterplagg i ett område med mycket nederbörd.

Vikten av hygien

Om man frågar Gunde Svan, en av Sveriges största idrottslegender genom tiderna, vad som var hans viktigaste nyckel till framgång förutom träningen, svarar han ofta ”hygien”. Gunde kunde ta tre till fyra duschar om dagen och såg alltid till att träna med helt nytvättade kläder. Detta var inte bara på grund av hygienfaktorn och viljan att vara fräsch, utan det gav honom också en psykologisk fördel rent prestationsmässigt då han kände sig mentalt förberedd för ett nytt pass om han var ren.

Därför är det viktigt att du tänker på vården av kläderna som du införskaffar. Hur ska de tvättas? Går det att blanda mörka och ljusa färger och behöver man ta hänsyn till vissa material? Torkar de snabbt så att de går att använda redan nästa dag? Hygien, träning och kläder går alltså hand i hand och du kommer tacka dig själv om du väljer plagg som är enkla att ta hand om. Det sparar både tid och energi som du istället kan lägga på att prestera på topp.

Gör det enkelt för dig

När du väljer kläder för din aktivitet eller idrott bör du alltså överväga ett par viktiga faktorer. Dels ska plaggen och skorna vara bekväma och sitta på ett sätt så att du kan röra dig helt utan hinder. Vidare ska materialen vara anpassade för de yttre omständigheterna som väder och underlag. Sist, men absolut inte minst, bör du se till att kläderna är lätta att vårda så att du kan fokusera mer av din tid på att återhämta dig och fokusera på nästa pass.